keskiviikko 7. toukokuuta 2014

Charlaine Harris - Deadlocked

Olen vähän jäljessä arvioissani, vaikka luettujen kirjojen pinoon onkin kertynyt teoksia. Tuleva julkaisujärjestys ei siis välttämättä vastaa lukujärjestystä, mutta tokkopa tuo haittaa. Sivulta Luetut 2014 voi nähdä tähän asti luetut kirjat, joita on aika vähän. Nyt minulla kuitenkin on taas aikaa uppoutua kirjojen maailmaan. 

Olen (edelleen) suuri vampyyrikirjallisuuden ystävä ja Charlaine Harrisin Sookie-sarja on parhainta mitä tiedän. Deadlocked on toiseksi viimeinen kirja sarjassa, viimeinen Dead Ever After odottaa jo hyllyssä. Harris jatkaa tuttua kaavaa kun Sookien vampyyripoikaystävää syytetään naisen murhaamisesta. Eric on juonut naisen verta minkä jälkeen nainen löytyy kuolleena Ericin kotipihalta. Sookie taas yrittää selvittää oman keijumaailmansa mysteereitä ja samalla pitää yllä suhdetta Ericiin. 

En kerro juonesta enempää, sillä kuten sanoin, kaava on vanha tuttu. Voisi kuvitella, että jopa minä olen kyllästynyt samoihin vanhoihin kuvioihin, mutta toisin on. Kirjat ovat tutun turvallisia. Näytän käyttävän usein ilmaisua "tutun turvallinen", pitäisi varmaan vaihtaa välillä genreä kokonaan. No, kaikki aikanaan.

Luulisi, että Sookie on hahmo, johon on hyvin vaikea samaistua. Hänellä on telepaattisia kykyjä ja lisäksi hän elää maailmassa, jossa yliluonnollinen on kaikkien nähtävillä. Silti Harris onnistuu joka kerta yhdistämään oudon ja tavallisen. Sookien elämällä on myös jokapäiväinen puolensa, kuten laskujen maksaminen ja pyykkien pesu. Samassa hetkessä keittiöön ilmestyy sukulaiskeiju, jolle tarjotaan silmää räpäyttämättä jääteetä. Sookie-sarja ei romantisoi vampyyreja, ihmissusia, keijuja y.m. yliluonnollisen maailman asioita, vaan tuo ne arkipäivään. Tämä juuri tekee sarjasta niin koukuttavan.

Eric ja Sookie ovat tässä kirjassa naimisissa, koska Eric tahtoo taata Sookielle koskemattomuuden. Ongelmia tuottaa kuitenkin vampyyripolitiikka, joka muistuttaa jotain keskiaikaista järjestelmää järjestettyine avioliittoineen. Rauha täytyy taata ja niinpä Ericin odotetaan naivan Freyda, Oklahoman vampyyrikuningatar. Sookie suhtautuu asiaan yllättävän rauhallisesti, itse olisin jo hermoromahduksen partaalla. Usein käy mielessä, että miksi Sookie ei yksinkertaisesti vain jätä koko yliluonnollista maailmaa taakseen, ottaen huomioon kuinka usein siihen kuuluminen on ollut viedä häneltä hengen. Sookie on kuitenkin osa tätä maailmaa oman erikoisuutensa vuoksi/ansiosta. Selviää vieläpä, että Sookie on osittain keiju. Mitä tulee Sookien suhteisiin, toivon edelleen, että hän päätyy Ericin sijasta yhteen Billin kanssa. Ihanteellisin valinta olisi ollut komea Alcide, mutta se laiva on seilannut tiehensä aikoja sitten.

Tästä Sookie-sarjan toiseksi viimeisestä osasta minulla ei ole sen enempää sanottavaa. Se oli takuuvarma valinta, ts. hyvin viihdyttävä ja odotan innolla mitä viimeinen osa tuo mukanaan. Samalla olen myös hieman haikeana, mutta toisaalta, ehkä sarja on hyvä lopettaa tähän osaan, jottei idea kuivu kasaan ihan kokonaan. Joku voisi sanoa, että se on kuivahtanut jo aikapäiviä sitten, mutta minä olen edelleen innokas Sookie-sarjan puolestapuhuja.

Charlaine Harris: Deadlocked, Gollancz 2012, 327 s.

Ei kommentteja:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...