sunnuntai 20. toukokuuta 2012

Agatha Christie - Kuolema Niilillä (Äänikirja)

 Linnet Doyle ja hänen aviomiehensä Simon Doyle päätyvät matkalle Egyptiin Niiliä pitkin. Mukana seuraa Jacqueline De Bellefort, joka oli Lineten paras ystävä ja Simonin entinen kihlattu. Kun Linnet murhataan, alkaa matkalla mukana oleva Hercule Poirot tutkia tapausta. 

Kuolema Niilillä on tuttua vanhaa Christieta. Lukijalla on jo alunalkaen pieni aavistus murhan tekijästä, mutta pienten johtolankojen ja tapahtumien myötä, epävarmuus ottaa vallan ja omat teoriat tuntuvat vääriltä. Runsas henkilögalleria myös vaikeuttaa syyllisen löytymistä. Loppujen lopuksi, kenellä tahansa tuntuu olevan sopiva motiivi toteuttaa murha.

Olen aiemmin lukenut kaksi dekkaria Christielta, mikä on todella vähän, kun ottaa huomioon hänen tuotantonsa laajuuden. Christien käyttämä kaava on kuitenkin käynyt tutuksi erilaisten tv-sarjojen kautta, joten tiesin mitä odottaa tältäkin kirjalta. Christie sisällyttää aina kertomuksissaan suuren määrän henkilöitä, mikä on välillä hieman hankalaa lukijan kannalta. Erityisen hankalaksi se osoittautui äänikirjan kohdalla, sillä en voinut palata systemaattisesti takaisin tarkistamaan, kuka on Herra Ferguson tai Cornelia Robson. En kuitenkaan koskaan eksynyt täysin tarinasta, vaan onnistuin aina saamaan kiinni punaisesta langasta.

Hercule Poirotin hahmo on hieman ristiriitainen minun silmissäni. Hän on viihdyttävä, mutta samalla myös ärsyttävän itserakas. Tässä itserakkaudessa piilee kuitenkin osa Poirotin viehättävyyttä. Hän on harmittoman oloinen, mutta onnistuu joka kerta saamaan rikollisen kiikkiin. Poirot osaa myös tehdä itsenäisiä päätöksiä ja päästää välillä konnan livahtamaan (kuten tässäkin kirjassa kävi) ihan vain hyvää tahtoaan. Kukaan ei voi kieltää, etteikö Poirot olisi ikimuistoinen hahmo.

Kuolema Niilillä on tarina rakkaudesta, joka ei keinoja kaihda. Ajan mukaisesti, viitataan usein naisten heikkohermoisuuteen ja haurauteen, mutta en siltikään löytänyt näitä piirteitä kirjan oikeasta tähdestä, Jacquelinesta. Sen sijaan suunnitelman heikoksi lenkiksi paljastuukin mies, jota Jacqueline ei kuitenkaan hylkää.

Pisteet: ***

Kuva

Ei kommentteja:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...