sunnuntai 24. kesäkuuta 2012

Jari Tervo - Layla (Äänikirja)

"Minut kihlattiin kehdossa." Layla alkaa tällä havainnolla. Yksi kirjan päähenkilöistä, Layla, joutuu pakenemaan kotoaan koska hän ei vuotanut verta hääyönään. Tie vie monien mutkien kautta Suomeen, Finlandiaan. 

Layla on kirja, jonka olen jo kauan aikaa halunnut lukea. Lopulta lainasin sen äänikirjana. Minua kiinnostavat muut uskonnot ja erityisesti islam. Olen lukenut joitakin siitä kertovia teoksia. Sisälläni asuu varmaan ainakin jonkinasteinen feministi, sillä minua kiinnostaa erityisesti naisen asema tässä uskonnossa. Oli siis aika luonnollista, että lopulta lukisin Laylan. Kuten arvata saattaa, kirja herätti ajatuksia.

Ennen kuin syvennyn tarkemmin itse kirjan aiheeseen, haluan ylistää Tervon kerrontaa. Ihastuin tapaan, jolla Tervo kuvailee ympäröivää maailmaa. Kaikki aistit ovat läsnä: maku, näkö, kuulo, kosketus ja haju. Huumaavia mielikuvia sekä välillä hieman vastenmielisiä. Tervo onnistuu saattelemaan lukijan juuri haluamaansa hetkeen, mikä on taito. On uskomatonta, että näin, haistoin ja maistoin paikkoja, joissa en ikinä ole käynyt, kaikki tämä kiitos Tervon kertojankyvyn. 

Layla on siis tarinan keskiössä, mutta samoin ovat Helena, Armolahti, Verna ja moni muu. Myös Laylan kurdisukulaisilla on oma osansa tarinassa. Kirjan henkilöiden kohtalot punoutuvat yhteen salakavalasti ja taitavasti. Loppupeleissä pieneltä tuntuvat valinnat vaikuttat tarinan jokaisen henkilön elämään. Aluksi mahdottomalta vaikuttavat suhteet muuttuvat mahdollisiksi ja samalla ihmiset muuttuvat.

Alun asetelma, jossa vastakkain ovat suomalainen prostituoitu ja kurdityttö, on mielenkiintoinen. Kurditytöllä ei ole mitään sanottavaa asemastaan, hänellä ei saa olla omia ajatuksia eikä hän saa itse valita aviomiestään. Hän on tyttö, ts., hän on arvoton. Suomessa miesten ja naisten välinen asema on hyvä, maailman kärkitasoa. Naiset saavat itse valita, eikä heitä tapeta valintojensa takia. Naisilla on sananvapaus siinä missä miehilläkin. Tästä huolimatta, Tervon suomalainen sankaritar on prostituoitu. Onko Helenalla valinnanvapaus? Jos on, niin kuka valitsisi vapaaehtoisesti ryhtyvänsä prostituoiduksi?

Layla herätti hankalia kysymyksiä ja oli lukukokemuksena silmät avaava, koskettava ja ajoittain myös hellyttävä. Se kuuluu yhteen parhaimmista kokemista kirjoistani. 

Pisteet: ****

2 kommenttia:

Khayr kirjoitti...

Muistathan, että kirjassa kuvaillut käytännöt olivat nimenomaan kurdikulttuuriin, ei Islamiin liittyviä. Liian usein nämä asiat sekoittuvat keskenään.

Tiesitkö, että myös kristityt harjoittavat lähi-idässä kunniamurhia ja naisten ympärileikkauksia? Ei niitäkään perustella kristinuskoon liittyvinä.

Pidin tästä kirjasta kovasti, mutta jo lukiessa rupesi vaivaamaan mieltä se ajatus, että osa mieltää Laylan kohtelun johtuvan uskonnosta. Ikäväkseni aavistelin oikein.

Maria kirjoitti...

Harmi, että sait niin kärkevän kuvan tekstistäni. Minä jos kuka olen valmis sanomaan, etteivät uskonnot tee pahaa, vaan niitä väärinkäyttävät ihmiset. Sama koskee kristinuskoa.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...