sunnuntai 27. tammikuuta 2013

H.C. Andersen - Seven Andersen Tales

Lähde
Kirjahyllyssä seuraava aakkosjärjestyksessä oli Andersenin lyhyt satukirja (62 sivua), johon on koottu seitsemän tarinaa. Kirjaa lukiessani tajusin, että olin itse asiassa jo lukenut sen läpi, mutta mitäs pienistä. 

Kirjan tarinat olivat seuraavat: The Emperor's new clothes, The Princess on the pea, The Swineherd, The steadfast tin soldier, Twelve by coach, The tinder box ja The sweethearts. Näistä kolme ensimmäistä olivat minulle tuttuja jo lapsuudesta. Andersen on aina ollut minulle se aito ja alkuperäinen satusetä, jonka tarinat ovat taipuneet myös Disney-filmeiksi.

Näin aikuisena koen Andersenin tarinat lähinnä ahdistaviksi. Myös pieni feministi sisälläni herää horroksestaan kun lähes jokaisessa tarinassa prinssi metsästää sitä täydellistä prinsessaa. Ja toki prinsessa on avuton kuin mikä. Kuten saduissa yleensä, tarinoissa on myös opetus. Esimerkiksi nirppanokkainen prinsessa, joka ei kelpuuta itselleen sikopaimenta, karkoitetaankin lopulta isänsä valtakunnasta. Sikopaimenkin osoittautuu sitten prinssiksi.

Seven Andersen Tales oli hetkessä luettu, enkä sitä tämän kummemmin analysoikaan. Sanon vaan, että satujen lukeminen näin aikuisenakin voi välillä olla mukavaa vaihtelua. Ja sainpa uuden maan karttaani.

Pisteet: 3/5

Ei kommentteja:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...