maanantai 29. heinäkuuta 2013

Noble Smith - Konnun kootut viisaudet

Helsingin-reissulta mukaan tarttui kaksi kirjaa, joista toisen sain luettua jo tänään loppuun. Kyseessä on Noble Smith-nimisen miehen kirjoittama teos Konnun kootut viisaudet, joka jakaa elämänohjeita viitaten hobittien eloon. Akateeminen oli täynnä TSH:n liittyviä teoksia, mutta tämä tarttui mukaan luvatun huumorinsa ansiosta. Takakannessa kirjaa kuvattiin "salasyvälliseksi", mikä oli sen verran mielenkiintoinen sana, että minun oli pakko hankkia kirja itselleni.

Konnun kootut viisaudet on jaettu kahteenkymmeneen lukuun, joilla on eri teemat. Käsittelyssä ovat esim. ruoka, unet, liikunta, ystävät, rakkaus ja vastoinkäymiset. Smith kuvailee kappaleissa, miten hobitit toimivat eri tilanteissa, miten nykymaailmassa asiat hoidetaan sekä esittelee myös esimerkin omasta elämästään. Siinä sivussa hän kertoo lisää TSH-trilogiasta ja muista Tolkienin teoksista. Kappalejako ja tapa, millä Smith asiansa esittää, on mielestäni selkeä. Teemat kantavat koko luvun läpi ja Smith on onnistunut löytämään aiheeseen sopivia esimerkkejä Tolkienin kirjojen maailmasta. 

Suomalaisen lukijan näkökulmasta itsetuntoa hivelee alkupuhe, jonka Smith on suunnannut juuri suomalaisille. Hän kertoo Tolkienin ihastuksesta Kalevalaan ja suomen kieleen sekä siitä, miten haltiakieli pohjautuu kieleemme. Tämän tiesin jo aikaisemminkin ja siksi varmasti innostuinkin teininä TSH-trilogian luettuani opettelemaan haltiakieltä. Onhan se nyt aika imartelevaa, että Tolkienin keksimä kaunis haltiakieli on saanut inspiraationsa suomesta. Suomea äidinkielenään puhuvien on vaikea kuvitella, miltä kieli kuulostaa jonkun sellaisen korvissa, joka ei ymmärrä siitä sanaakaan. 

Osa Smithin elämänohjeista on ajatuksia herättäviä, osa höpöä (siitä lisää myöhemmin). Huomasin kuitenkin hihitteleväni ja nyökytteleväni kirjaa lukiessani, sillä Smith osaa taitavasti kietoa tarun totuuteen. Vai mitäs pidätte tästä elämäntotuudesta:

Kontulaiset ovat meitä onnekkaampia. Meidän nykyaikainen elämämme
on heidän elämäänsä verrattuna uskomattoman monimutkaista ja
ahdistuksentäyteistä. Hobitit lähtevät korjaamaan hankalaa tilannetta
tai huonoa mielentilaa käytännöllisen ratkaisun kautta. Jos olisit
hobitti ja valittaisit ylipainosta, joku ystävistäsi ojentaisi
sinulle kävelykepin ja sanoisi hymyillen: "Lähdetäänpä
pitkälle kävelylle kohti Korvenperää." (s.191-192)

Näinhän se minullakin yleensä menee: Niin paljon voivottelua, niin vähän toimintaa. Täytyy ottaa itseään niskasta kiinni useammin ja unohtaa valittaminen. 

Sen lisäksi, että Smith kertoo lisää itse Tolkienin kirjoista, ei hän myöskään karsasta Peter Jacksonin elokuvaversioita. Päinvastoin, hän vertailee kirjoja ja elokuvia vetäen vertauskohtia molempiin. Hän jakaa myös faktanjyväsiä näyttelijöistä. Minä en esimerkiksi tiennyt, että Billy Boyd laulaa ja soittaa Beecake-nimisessä bändissä. Nyt tiedän. Spotifysta löytyy bändin musiikkia. Sieltä löytyy myös musiikkia Gorgorothilta ja Burzumilta, jotka molemmat ovat Smithin mukaan ottaneet nimensä Tolkienin taruista. 

Se mikä kirjassa häiritsi oli Smithin ajoittainen paatos maailman nykytilasta ja ilkeistä poliitikoista. Osa elämänohjeista sai minut myös tuhahtamaan sarkastisesti: Kenellä muka on aikaa hoitaa puutarhaa? Missä vaiheessa minä ehtisin opetella soittamaan ukulelea? Kuka nyt oikeasti ei haluaisi saada vaan antaa lahjoja omana syntymäpäivänään? Oma sarkasminini sai minut kuitenkin potemaan huonoa omaatuntoa, sillä huomasin yllättäen, mitä Smith ajoi takaa kirjoituksillaan. Saatan itsekin olla välillä liian itsekeskeinen ja saamaton. Siitä pidän kuitenkin edelleen kiinni, etteivät vuorokauden tunnit riitä kaikkeen. Smith kehottaa hylkäämään sosiaalisen median ja television, mutta en minä siihen pysty. Internet ja televisio ovat mukava vastapaino hektiselle työviikolle. 

Konnun kootut viisaudet voi nähdä taas yhtenä rahastuskeinona, mutta minusta se oli viihdyttävä lukukokemus. Se toimi sopivana välipalana ja sen luettuani ymmärrän sanan "salasyvällinen" merkityksen. Samalla opin myös hieman lisää lempikirjailijastani, -kirjoistani sekä -elokuvistani. 

Pisteet: 4/5

Ei kommentteja:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...