Äänikirjoista

Kirjoitellessani blogiin vuoden 2019 luetut kirjat, huomasin että listaan kertyi aika paljon äänikirjoja. Innostus sai alkunsa kesällä kun aloin kuunnella podcasteja YleAreenasta. Erityisesti vanhemmuutta ja satuja koskevat ohjelmat olivat mielenkiintoisia. Sitten innostuin kuuntelemaan Lasse Pöystin lukemana (oikeastaan voisi sanoa näyttelemänä) "Muumipappa ja meri". Muumit ovat kyllä lähellä sydäntäni, mutta Muumikirjoihin en ole koskaan oikein päässyt sisään. Tämä äänikirja kuitenkin käännytti minut. Päätin kokeilla BookBeatia parin viikon ajan ja totesin, että palvelu on hyvä. Tilausjakso sai siis jatkua. Äänikirjat ovat käteviä ruokaa laittaessa tai leipoessa. Myös lenkkeillessä on mukavaa tavallaan lyödä kaksi kärpästä yhdellä iskulla, eli saada liikuntaa, mutta myös hieman sivistää itseään. 

Tähänastinen suosikkini BookBeatin valikoimassa on Agatha Christien "Ruumis kirjastossa". Lars Svedbergin ääntä olen kuunnellut aiemminkin äänikirjan muodossa kun kuuntelin Christien "Kuolema Niilillä", tällöin ihan CD:ltä. Äänikirjan lukijalta vaaditaan tiettyjä näyttelijäntaitoja, erityisesti jos kyseessä on Christielle tyypillinen laaja henkilögalleria. Hahmot täytyy pystyä erottamaan toisistaan äänen perusteella. Lars Svedberg onnistuu tässä loistavasti. Toinen ääripää oli "Murha Thamesin varrella", jonka lukija ei tehnyt elettäkään erotellakseen kahta päähenkilöä toisistaan. 

Turhauttavin ja pitkäveteisin äänikirjakokemus oli Sara Medbergin "Kultaportin kaunottaret". Sitä en melkein jaksanut kuunnella loppuun, mutta sinnittelin kuitenkin. Kirjoitustyyli muistutti ajoittain enemmän faktatekstiä kuin kaunokirjallisuutta. Minulla ei ole mitään sitä vastaan, että saan tietää enemmän 1800-luvun Suomesta, mutta silloin valitsen mieluiten varta vasten sellaisen teoksen. "Kultaportin kaunottaret" oli kömpelösti kirjoitettu ja täynnä kliseitä. 

Jatkan siis äänikirjojen parissa myös seuraavana vuonna. Lukulistalle on kertynyt runsaasti teoksia, m.m. lisää Christietä ja teos Pohjois-Koreasta. 

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

John Boyne - Poika raidallisessa pyjamassa

Paulo Coelho - Alkemisti

William Shakespeare - Hamlet