maanantai 30. joulukuuta 2013

E.L.James - Fifty Shades Darker

Fifty Shades Darker jatkaa siitä mihin ensimmäinen osa jäi. Ana on jättänyt Christianin taakseen, mutta suree menetystään. Pian Ana huomaakin palanneensa takaisin Fiftynsä luo. Christian on kuitenkin muuttunut. Hän ei tahdo enää satuttaa Anaa ja haluaa tämän kanssa normaalin parisuhteen. Esteenä parin onnelle ovat Christianin kammottava menneisyys, kostonhimoinen exä sekä Anan vihaama Mrs Robinson. Christian ei myöskään malta olla puuttumatta Anan työkuvioihin. 

Ensimmäisen osan lukemisesta on vierähtänyt aikaa, joten olin aluksi vähän hukassa juonen suhteen. Oletin, etteivät Ana ja Christian päädy uudelleen yhteen aivan heti, mutta James ei aikaillut tässä suhteessa. Tuskin Ana on ehtinyt toipua menetyksestään kun hän taas onkin yhdessä Christianin kanssa. Alkaa uskomaton viikko, jonka aikana ehtii tapahtua yhtä sun toista. Aluksi Ana on skeptinen Christianin uusien tunteiden suhteen, mutta pian hän antautuu täysin miehelle. He käyvät purjehtimassa, syömässä hienoissa ravintoloissa ja (yllätys yllätys) harrastavat uskomatonta seksiä. Samaan aikaan Christianin entinen sub seuraa Anaa yrittäen keksiä, mikä naisessa onkaan niin ihmeellistä, että Christian rakastaa häntä. Ana muuttaa Christianin luo asumaan ja kun viikko lähenee loppuaan, kosii Christian naista. Viikon aikana ehtii tapahtua paljon.

Peräänkuulutan todenmukaisuutta myös silloin kun kyseessä on tällainen eroottinen romaani kuin Fifty Shades Darker. En voi käsittää miksi Jamesin on täytynyt ahtaa kaikki nämä tapahtumat yhden viikon ajalle. Kuka ihme kosii toista tunnettuaan tämän kaksi viikkoa? Christian ei tietenkään ole aivan järjissään mitä tulee ihmissuhteisiin, mutta jotain rajaa nyt kuitenkin. Kun Ana sitten epäröi vastaustaan, suutahtaa Christian ja ihmettelee, mikä asiassa muka on niin ongelmallista. Tämä täysi suunnanvaihdos on sitä paitsi hämmentävä. Kirjan nimi viittaa siihen, että luvassa on sairaampaa menoa kuin ensimmäisessä osassa, mutta sarja muuttui mielestäni ällöttävän romanttiseksi. Toki Ana saa tietää enemmän Christianin lapsuudesta ja syistä hänen mielihaluihinsa, mutta tämä ei siltikään oikeuta kirjan nimeä.

Valitettavasti Jamesilta alkavat loppua ideat kesken ja jo toinen osa toistaa itseään. Kursivoidut Oh ja Oh my ja jopa Holy cow löytyvät edelleen kirjasta. Huulen jyrsiminen jatkuu myös. Seksi on tietysti edelleen parasta ikinä ja Ana kyseleekin viattomasti Christianilta, onko tämä tällaista kaikilla pareilla. Kyseessä on toki eroottinen romaani, joten harrastelu ei tule yllätyksenä, mutta sen määrä alkoi turhauttaa. Käsittääkseni naiset kaipaavat tällaisilta teoksilta jotain syvällisempää juonentynkää. Samanlaisina toistuvat kohtaukset menettävät viehätyksensä todella äkkiä enkä ymmärrä mitä uutta James voi tuoda sarjan viimeiseen osaan.

Vaikka kirja ei tietyissä suhteissa tuo mitään uutta, onnistui se kuitenkaan pitämään mielenkiintoni. Tämä johtui lukuisista sivuhahmoista, jotka loivat jännitettä Anan ja Christianin suhteeseen. Häiriytynyt Leila, joka uhkailee Anaa aseella ja josta Ana lopulta on mustasukkainen oli sopivan ärsyttävä. Ana on myös mustasukkainen Mrs Robinsoniksi nimeämästään naisesta, jolla on ollut suhde Christianiin kun tämä oli nuorempi. Anan ja Mrs Robinsonin lopullinen kohtaaminen Christianin syntymäpäivillä oli herkullista luettavaa. Mukana ovat myös närää aiheuttavat Anan miespuoliset ystävät José ja Ethan. Anan inhottava pomo Jack taas on uhkaavampi kuin ensinäkemältä voi kuvitellakaan.

Jollain ihmeen ilveellä juoni siis kantaa läpi koko kirjan. Loppu ei vastannut odotuksiani ja olin hieman pettynyt siihen, millaisen cliffhangerin James lopulta keksi. Mutta kun nyt on alkuun päästy, niin mitäs sitä kesken lopettamaan: yksi kirja jäljellä.

E.L.James: Fifty Shades Darker, Vintage Books 2011, 532 s.

Ei kommentteja:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...