tiistai 24. heinäkuuta 2012

Lea Edwards - Juonittelevien jumalten kaupunki

"Nainen istui parvekkeella ja kirjoitti"

Enpä muista milloin olisin viimeksi lukenut kirjan jo saman päivän aikana kun sen kirjastosta lainasin. Edwardsin teoksen kohdalla kävi juuri näin. Juonittelevien jumalten kaupunki kertoo Leena nimisestä naisesta, joka jättää Suomen muuttaakseen Kreikkaan brittiläisen Harryn kanssa. Kirja kuvailee kulttuurieroja, mutta myös Leenan ja Harryn ailahtelevaa avioliittoa. 

Juonittelevien jumalten kaupunki ei ole pitkä kirja. Tarkalleen ottaen, se on 161 sivua pitkä. Silti siihen mahtuu paljon. Vaikka kirja käsittelee kokonaista vuotta Leenan ja Harryn elämästä, ei teoksen tunnelma siltikään ole kiirehtivä. Edwards onnistuu kuvailemaan tapahtumia verkkaisesti ja lukijan huomaamatta aika juoksee eteenpäin. 

Ensivaikutelmani Leenasta oli hieman naiivi. Kuka nyt menee naimisiin miehen kanssa, jonka hädin tuskin tuntee? Kuka nyt muuttaa täysin outoon maahan vailla kielitaitoa ja työpaikkaa? Leena on kuitenkin harvinaisen itsenäinen ja itsevarma nainen, joka uskaltaa heittäytyä Kreikan kulttuuriin pyörteisiin. Samalla hän luopuu osittain suomalaisesta identiteetistään. Loppujen lopuksi Leena on kaikkea muuta kuin naiivi. Hän on hyvin rohkea. 

Harryn ja Leenan suhdetta kuvataan kirjassa hieman kylmäksi. Harry tekee pitkää päivää ja Leena keksii itselleen tekemistä mm. kreikan opiskelun muodossa. Jokin heidän suhteessaan kuitenkin toimii koska Leena jää Kreikkaan. Sekä Leena että Harry ovat keski-iässä. Jos tarinan keskiössä olisi ollut parikymppinen pariskunta, ei lopputulema varmasti olisi ollut samanlainen. Keski-ikään ehtineet Leena ja Harry eivät enää oletakaan löytävänsä satukirjojen rakkautta. He ovat realisteja. 

Juonittelevien jumalten kaupunki oli mukavaa luettavaa. Se sai minut koukkuun niin pahasti, että en laskenut kirjaa käsistäni jollei minun ollut ihan pakko. Kirjoitusasultaan kirja oli kepeä ja helppolukuinen. Edwards kuvailee Kreikan yhteiskuntaa elävästi ja ripottelee sekaan myös hieman historiaa ja myyttejä. Kirja yllätti minut positiivisesti.

"Taivas kaareutui kirkkaana eikä sillä hetkellä 
yksikään lentokone rikkonut taivaan sineä."

Pisteet: ****

Kuva

Ei kommentteja:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...