lauantai 7. heinäkuuta 2012

Snow White and the Huntsman

Tarina Lumikista on kaikille tuttu. Sen tunnetuimmat versiot ovat Grimmin veljesten ja Disneyn luomia. Nuori tyttö täytyy raivata tieltä koska hän peittoaa kauneudessaan kuningattaren. Hän puraisee myrkyllistä omenaa, jonka taiasta hänet vapauttaa prinssi oikean suudelma. Tältä pohjalta rakentaa tarinansa tänä vuonna valmistunut Snow White and the Huntsman, eli Lumikki ja metsästäjä. Muutamia lisäyksiä kylläkin löytyy. 

Lumikin ja metsästäjän Lumikki on kovis. Tai ainakin yrittää olla. Kristen Stewartin Lumikki on ulkoisesti mitat täyttävä. Tummat hiukset, kalpea hipiä ja suuret kauriinsilmät. Valitettavasti Stewartin näyttelijäntaidot eivät sitten täytä niitä mittoja. Ärsyttävän äänekäs hengitys, jota alleviivataan jokaisessa kohtauksessa alkoi käymään hermoille jo ensimmäisen puolen tunnin aikana. Kyllähän sitä metsästä juoksemisesta hengästyy, mutta kun pelkkä kruunun päähän laskeminenkin jo aiheuttaa saman läähätysreaktion, niin jokin on vialla. 

Charlize Theronilta odotin paljon. Vaalea, kaunis ja kokenut näyttelijä sai tässä elokuvassa roolin Lumikin pahana äitipuolena Ravennana. Tässä vuoden 2012 versiossa Ravenna on suorastaan psykoottinen manipuloija, joka imee itseensä nuoruutta pysyäkseen hengissä ikuisesti. Ralph Fiennes sanoi eräässä haastattelussa, että hänen tulkintansa Voldemortista oli kylmän viileä. Pelottavampaa on rauhallisesti puhuva pahis kuin huutava sellainen. Theron ei ilmeisesti ollut nähnyt tätä haastattelua. Koska elokuvateatterin volyymit oli käännetty kaakkoon, muuttui Theronin huutaminen vieläkin ärsyttävämmäksi. Ja hän huusi, koko ajan. Pohdimme, että Cate Blanchett olisi ollut täydellinen Ravennan rooliin. Hänessä sentään on tyyliä, jota ei luoda huutamalla.

Metsästäjänä hillui Chris Hemsworth, jonka ilmeisesti pitäisi aiheuttaa naisissa sydämentykytystä. Mielestäni Viggo Mortensenin Aragorn onnistui tässä paremmin. Hemsworthin roolisuoritus on kuitenkin melko hyvä. Kun vertaa elokuvan tähtösiin, on Hemsworth suorastaan huippu. Ainoa miinus tulee juopposuudelmasta. Ja sekin oli varmasti ohjaajan idea.

Lumikin ja metsästäjän näyttelijäsuoritukset eivät siis miellyttäneet. Visuaalisesti elokuva kuitenkin oli kaunis. Sen tuottaja on sama kuin Liisa Ihmemaassa-elokuvan, ja maisemat olivatkin lähes yhtä kauniit ja taianomaiset kuin tässä 3D-spektaakkelissa, jonka kävin katsomassa kahdesti elokuvissa. Valitettavasti Lumikki ja metsästäjä ei pötki pitkälle pelkällä visuaalisuudella. Toisilla näyttelijävalinnoilla ja dramaattisuuden vähentämisellä leffa olisi voinut nousta yhdeksi vuoden parhaista. Näillä ansioilla se ei kuitenkaan saa enempää kuin kaksi tähteä viidestä.

Pisteet: **

Ei kommentteja:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...