lauantai 7. huhtikuuta 2012

The Artist


Vanhat elokuvat ovat aina kiehtoneet minua. Musikaaleilla Singin' in the Rain ja My Fair Lady on erityinen paikka sydämessäni. Vanhat Hitchcockit taas lämmittävät aina mieltä. Vanhat kunnon mustavalkoleffat eivät koskaan petä; ne olivat klassikoita jo syntyessään. Kun sain kuulla leffasta The Artist, olin lievästi sanottuna innoissani.

The Artist kertoo mykkäelokuvien ajasta, joka oli George Valentinin (Jean Dujardin) kulta-aikaa. Tämä mykkäfilmitähti loisti leffassa kuin leffassa ja sai naiset huokailemaan peräänsä. Mutta kun äänielokuva alkaa viedä tilaa mykkäelokuvilta, romahtaa myös Valentinin ura ja siinä sivussa myös elämä. The Artist valmistui vuonna 2011 ja se on mustavalkoinen mykkäelokuva. Kyllä, mykkäelokuva vuodelta 2011.

Olin skeptinen vielä alkutekstienkin aikana; voiko elokuva tosiaan olla mykkäleffa ihan alusta loppuun? Soisiko taustalla tosiaan vain musiikki? Näinhän se meni, muutamaa lyhyttä poikkeusta lukuun ottamatta. Pelkäsin hieman että vierustoverini nukahtaisi kesken kaiken, mutta niin ei tapahtunut. Tämäkin kertoo jo paljon elokuvasta The Artist. Se kunnioittaa vanhoja kunnon ajan elokuvia samalla tuoden ne 2000-luvulle. Jollain ihmeen ilveellä elokuvantekijät ovat onnistuneet tekemään suurta yleisöä houkuttelevan mykkäelokuvan.

Elokuvan helmiä ovat sen päänäyttelijät. Jean Dujardin on karismaattinen ja eleiltään loistava. Bérénice Bejo säteilee Peppy Millerinä. Hänen ilmeensä ovat kuin suoraan Kultakuumeesta. Mainita täytyy myös The Dog, eli suloinen pieni terrieri, joka osaa leikkiä kuollutta kuvitteellisen pyssyn pamahtaessa.

The Artist itkettää, se naurattaa ja se liikuttaa. Se on paras elokuva, jonka olen nähnyt pitkään aikaan. Case closed.

Pisteet: *****

Kuva

Ei kommentteja:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...