tiistai 28. toukokuuta 2013

Rachel DeWoskin - Babes i Beijing

Rachel DeWoskin kertoo osittain omaelämäkerrallisessa kirjassaan Foreign Babes in Beijing (ruotsiksi Babes i Beijing) viettämistään vuosista Pekingissä, Kiinassa. DeWoskin näytteli televisiosarjassa, joka oli nimeltään sama kuin tämä kirjakin. Ostin Babes i Beijing:n Lundista, Ruotsista, kun olin siellä vaihto-oppilaana. Meneillä oli kirja-ale ja mukaan tarttui yksi jos toinenkin teos. Olin Lundissa 2008 keväällä, joten viisi vuotta kesti ennen kuin sain tämän kirjan luettua. Sen juoni kuulosti kuitenkin mielenkiintoiselta. Kaikki Aasiaan liittyvä kiehtoo minua ja tämän kirjan myötä oletin saavani hieman erilaisen kuvan modernista Kiinasta.

DeWoskin sai alun perin töitä amerikkalaisesta firmasta, jonka toimipiste oli Pekingissä. Hän kertoo kokemuksistaan naisena, joka sai paljon parempaa palkkaa kuin kiinalaiset työtoverinsa vaikka hän olikin nuorempi ja kokemattomampi. DeWoskin sai varhaisessa vaiheessa tarjouksen liittyä kiinalaisen tv-sarjan kuvaustiimiin. Hänelle tarjottiin roolia amerikkalaisena Jiexinä, joka viettelee kiinalaisen ukkomiehen. DeWoskin otti tarjouksen vastaan ja oppi paljon (esim. sen, että "housut alas" on kiinaksi "tuoku"). Samalla hänestä tuli julkkis Kiinassa. 

Sanoin aluksi, että Babes i Beijing on osittain omaelämäkerrallinen tarina. Tosiaan, suurimmaksi osaksi se on juuri tätä, mutta DeWoskin käsittelee lisäksi myös Kiinan politiikkaa ja muita maailmantapahtumia. Hän kietoo henkilökohtaiset kokemuksensa saumattomasti yhteen näiden tapahtumien kanssa. DeWoskin koskettaa aiheita, jotka ulkomaalaisten silmin liittyvät läheisesti Kiinaan: sensuuri, naisten asema, pidättyväisyys... Kun aloitin kirjan lukemisen oletin törmääväni pelkästään kauhistusta herättäviin asioihin, mutta yllättäen DeWoskin piirtääkin lukijan eteen kuvauksen ihan tavallisten ihmisten arkipäiväisestä elämästä. Hän kuvailee sekä kiinalaisia että ulkomaalaisia ystäviään ja kertoo myös heidän elämäntarinansa. Monet asiat yllättivät, kuten se, että Kiinassa avioliitto voi hyvin olla rakkaudeton ja että sen osapuolilla usein on rakastajia ja rakastajattaria. Tällaista en osannut kuvitellakaan maasta, jonka olen aina nähnyt hyvin pidättyväisenä. DeWoskin kertoo myös yhden lapsen politiikasta ja sen vaikutuksista kiinalaisten elämään. Oli järkyttävää lukea, miten naisen täytyi tehdä abortti jos selvisi, että hänen odottamansa lapsi olikin tyttö. Vielä järkyttävämpää oli kuvaus lääkäreistä, jotka valehtelevat lapsen olevan tyttö saadakseen käärittyä suuret summat abortista. 

DeWoskinin mukaan Kiina on maa, jossa ei ajatella yksilön parasta. Kiinassa oletetaan, että poikalapsi huolehtii vanhemmistaan ja jättää omat itsekkäät toiveensa toteutumattomiksi. DeWoskinin kiinalaisia ystäviä järkytti, että nainen oli jättänyt vanhempansa Amerikkaan lähteäkseen tavoittelemaan unelmiaan Kiinaan. Kirjassa annetaan myös toinen näkökulma tälle kollektiivisuudelle ja sensuurille. Kiina on suuri maa. Sen pystyssä pitäminen vaatii suurta vaivannäköä ja ehkäpä sen kokoisessa maassa ei olekaan sijaa itsenäiselle ajattelulle. Jonkun täytyy huolehtia, että homma toimii. Näin länsimaalaisen silmin ajatus on kuitenkin mahdoton. Olemme niin minä-keskeisiä, ettei yhteisön hyvä ole meillä päällimmäisenä mielessä. 

Kirjan kannesta olisi voinut päätellä, että luvassa on kevyttä höttöä. Tällä tavalla suhtauduinkin ensin teokseen, mutta hämmästyin sen syvällisyydestä. DeWoskinin kuvaukset ovat herkullisia ja tosielämän tarinat koskettavat. Babes i Beijing yllätti minut positiivisesti. 

Pisteet: 4/5

Ei kommentteja:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...