tiistai 12. helmikuuta 2013

Anna-Leena Härkönen - Laskeva neitsyt ja muita kirjoituksia

Lähde
Poikkesin lukuprojektistani hetkeksi, kun ruokakaupassa silmiini osui Härkösen viimeisin kolumnikokoelma. En voinut vain ohittaa sitä, joten kirja tipahti ostoskoriin. Härkönenhän ei koskaan petä.

Ihannoin Härkösen kirjoitustyyliä. Se on niin arkinen, mutta samalla syvällinen. Hänen huumorinsa tuntuu lähes tahattomalta ja toivon joskus osaavani kirjoittaa kuten hän. 

Parasta Härkösen kolumneissa on niiden osuminen naulan kantaan. Välillä tuntuu siltä, kuin lukisi omaa päiväkirjaansa. Erityisesti kuvaus eräästä puhelinkeskustelusta tuntui oudon tutulta. Siinä sitä istuu ja lukee, miten itselle täysin vieras ihminen kuvailee asioita, joiden kanssa luuli vain itse kamppailevansa. Onhan se helpottavaa huomata, että myös muilla naisilla on omat oikkunsa ja etteivät nämä oikut edes eroa niin paljon niistä omista.

Toinen osapuoli ei aina arvostanut lukemiani katkelmia. Mielestäni esim. seuraava tekstipätkä oli hulvaton:

"Kun mies ja nainen muuttavat yhteen, nainen lupaa miehelle
että tämäkin saa tuoda uuteen kotiin itselleen
tärkeitä tavaroita. Hän katselee jonkin aikaa kolhuista pesäpallomailaa
- - mutta pikkuhiljaa miehen tavarat alkavat kadota jonnekin.
Lopulta mies itsekin alkaa vaikuttaa jonkinlaiselta
ylimääräiseltä huonekalulta, joka ei sovi
ollenkaan sisustuksen yleiseen linjaan. Retkottaa
siinä jotenkin niin tiellä."

Täytyy myöntää, että ymmärrän, miksi tämä kyseinen lainaus ei naurattanut miestä yhtä paljon kuin minua. Härkösen tyyli näissä kolumneissa on kuitenkin niin ihanan liioittelevaa, ettei sille voi kuin nauraa vedet silmissä. Tähän tyylilajiiin liioittelu sopii kuin nappi silmään.

Härkönen ei tosiaan pettänyt tälläkään kertaa. Pistän tämän kirjan mielelläni kiertoon, sillä tahdon, että myös muut saavat yhtä hyvät naurut kuin minä.

Pisteet: 4/5

Ei kommentteja:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...